Pages

Friday, March 30, 2012

Iceberg

salam. hye.
its been a while since the last time i updated something in this blog...
siyes rasa malas nk update..
busy la jugak, yeah, a little.


today wanna share something with u guys.




an iceberg. why is it so important in my post today?


iceberg. dari permukaan, amat sikit yg kita nampak. kecil.. but as we go deeper into the water, then only saiz sebenarnya akan terserlah.


same with humans.... dari luar, kita hanya mampu kenal manusia melalui perbuatan dan tingkah laku nya.. amat sikit yg boleh kita ketahui. but jika kita kenal sseorang itu dngan lebih jauh, lebih dalam, then only kita akan tahu characteristics sebenar dia, n peribadi dia.. lagi bnyk yg kita boleh tahu tentang dia..


see my point? kita xkan kenal seseorang dngan betul2 baik sebelum kita dalami isi hati dan peribadi sebenar dia. mcm ne nk dalami? get to know them better. =)

Saturday, October 8, 2011

awak, saya, aku dan kamu

hiasan semata-mata... :p


salam alaik..


dlu time sekolah rendah, zaman budak2, masing2 ada "gang" masing2.. budak pompuan dngan geng dia sndiri, budak laki ngan gang dia sndiri, n ada yg cmpur laki pompuan. tu x kira lagi gang2 budak pandai, n gang2 budak not-yet-pandai. =.="


i have some friends, where they founded a group among themselves, called NANAS.. haha. sounds funny? NANAS stand for Najihah,Atikah,Najwa,Athirah and Syafiqah. and they fit each other really well. pergi makan pun skali, lepak2 pun skali, dlm kelas duduk dlm 1 grup, and all of them were the top students in the class. n until now, they still contact each other, and always organize reunion among themselves, and also with several students who are close with them, including me. :P


and not to forget, ak menggunakan prkataan "saya", "awk" dlm perbualan seharian di sekolah. skema, rite? but that is the truth. n it didnt seems awkward at all, coz everyone in my class were using that pronunciations. and i think it fits us quite well. 


not only the students in my class, but everyone used the pronunciation, regardless age, gender, classes [top class, and not-so-top classes]. coz biasanya budak2 dri kls2 yg agak hujung ni mcm gengster sikit2 kan. but still, they use "saya" n "awk" in their cnversations. =)


but then when i first enter secondary school, some of new frens laughed at me when i use "saya" n "awak". sopan la katakan. =.=" and instead of using those two words, they used "kau" and "aku".. sebab masa tu dah rasa besar, and tahap sosial diri da agak meningkat, menyebabkan penggunaan saya awk mungkin da rasa pelik, n skema yg teramat(tapi bila fikir balik mmg skema pun.. =.=").. 


well, kalau nk rapat ngan org, kita kena la belajar utk adapt ngan cara mereka, kn? kalau sorng je yg guna, xpe. hbis kalau satu sekolah mcm tu, ko mampu nk guna saya awk sorang2? =.="

Friday, October 7, 2011

ko ingt ko hebat?

salam alaik..


have u ever experienced, satu fenomena dimana when u went to a shop or what so ever, and u saw someting interesting and expensive, n u approached it to have a better look.


x terfikir nk beli pun kn, just saje saje je, nk tengok... ye lah, nk beli mcm ne kalau harga pun da nk mahal melambung... tapi biasalah, benda2 mahal ni, mmg akn menarik perhatian kita.. dngan dia punya luxury, kelip2 segala bagai.. dia punya aura pun da lain mcm dah.. *ngeri~


but itu bukan topik kali ni. topiknya bermula bila sales person dia dtg... dngan gya bersahaja, muka selamba kodok je, dia akn tnya : ye, ada apa2 yg sy bleh bantu?


sometimes, bila dia tnya tu, da bnyk kali da perasan, mimik muka dia tu sometimes [SOMETIMES, bukn semua] amatlah annoying gila. ye lah, nk2 kalau masa tu kita pakai baju n seluar bese2 je, tambah plak selipar jepun.. lagilah...  pakai bese2, selipar jepun, tapi masuk kedai mewah2 mcm Prada,LV n so on.. mampu?


dia anggap kita ni x mampu la, nk beli barang2 mahal kat situ... dats wai dia pandang kita sebelah mata je.. padahal dia x sedar, dia gtu keje je kat situ. gji pun belum tentu mahal, tpi da berlagak... 


dia lupa, yg di sisi Allah, kita semua ni, hambaNya, n sama je di sisi Dia. kaya, miskin, gemuk, kurus, cantik, hodoh, tu semua x dikira.. yg penting, takwa, iman , ibadat dan pegangan kita.. bear that in mind neh.. =)

nightmare~

imagine this : beberapa tahun lepas kuar dri sekolah, in a sudden, u received an invitation to the reunion of ur former school. what is ur feeling at that time?


mungkin ada yg berfikir dua 3 kali, nk pergi atau x. knp?


- malu nk berjumpa teman2 lama setelah sekian lama x jumpa
- rasa rendah diri dengan diri sendiri, yg da bnyk berubah lepas tinggalkan zaman sekolah
- takut kawan2 tnya pencapaian kita, nk2 yg x de keje tu


haa.. at this point, siyesly n undoubtly, kita mesti akan fikir bnyk kali pasal ni.


kalau dulu jdi pelajar perempuan idaman setiap lelaki, n kini dah jdi mcm mak dugong, mesti cepat2 tolak invitation tu. malu lah katakan...


kalau dulu muka licin bak baldu merekah, kini penuh jerawat batu setinggi gunung, dan lurah sedalam lautan. =.="


kalau dulu kurus kering, kini da mcm tong dram.


see? after all those years, kita semua da berubah. nothing stay just the same. n walau bnyk mana kita da berubah, kita perlu ingt, yg tali persahabatan kita x kn pernah berubah. gemuk, kurus, cantik, hensem kita dulu atau sekarang, akan menjadikan pertemuan masa reunion tu sesuatu yg amat menggembirakan. melihat sahabat2 yg dulunya lain, dan kini da lain, kadang mampu menyedarkan kita, yg setiap manusia berubah. xde apa yg kekal. trust me, perubahan diri kita hnya akn menjadi topik hngat buat sementara sahaja. kemudian, ia akn bertukar kpd cnversation yg lebih matang dan berisi. 


menyingkap kenangan, bercerita mengenai kejayaan n kegagalan, pencapaian yg dikecapi dan sebagainya... saling bertukar num fon, pin BB, email, fb dan sebagainya... dpt track back kawan2 lama yg dah bertahun2 x jumpa... its a miracle... n kalau mulanya kita rasa malu n x selesa, mungkin saje selepas reunion pertama ini, kita yg paling merinduinya...


reunion... menyingkap saat indah persekolahan...

Saturday, June 11, 2011

cover judge the book... eh??

salam alaik...

wah2.. lama da x hupdate belog... ok. kali ni nk ckp pasal perangai masyarakat kita ni yg kdng2 suka sngt judge others based on their appearance..
[konon2 hebat~~]

bak kate omputih, judge a book by its cover... asal luaran buruk je, hah, buruk la dia.. asal luaran cntik je, maka cantik la perangai budak tu....

                  [nah, kalau rupanya mcm ni, means isi dia buruklah? kolot~!!]

x salah pun kalau nk jugde mcm tu... cuma kadang kena ingt la.. x semua yg kita fikir tu, betul... mungkin luarannya nmpak selekeh, namun diri dia yg sebenar baik hati n so on.. n boleh jadi dri luaran kemas gler, namun hati dia, masyaAllah.... =.="

benda ni dah jadi mcm satu fenomena di kalangan masyarakat.. suka menilai others berdasarkan luarannya sahaja... nampak org tu mcm masam, x senyum, dikata sombong la, bongkak la, x peramah la, n so on.... padahal dia x penah tegur pun org tu... haish....

kena ubah la sikap mcm ni... sebab dngan wujudnya sikap2 pemikiran kelas ketiga mcm ni, masyarakat susah nk bersatu pdu, perpaduan sukar dicapai... kesejahteraan pun x terasa dlm persekitaran tempat tinggal kita.... n bila da x rapat antara jiran tetangga, keberkatan pun susah nk dapat... then mulalah timbul pelbagai-bagai masalah...

kalau situasi keje plak, x de sikap bantu membantu... nk dtg keje pun rasa mls.... sama jugak dlm persahabatan... org nk kwn ngan kita pun mls, dek sebab sikap kita yg annoying nih.... sedar2 la sikit.. kita ni bukannya baik sangat~~~~~


“Sesungguhnya Allah SWT tidak melihat kepada tubuh dan bentuk kamu, tetapi Dia melihat kepada hati-hati kamu.”
[hadis riwayat Muslim]

sedangkan Allah sndiri pun x menilai, n x memandang hambaNya berdasarkan rupa paras, tapi Allah memandang hati, akhlak, ibadat seseorang hambaNya itu... so, siapa kita ni yg nk judge others hanya based on appearancenya, tnpa selidik dulu?????

                                                                            
so, try la ubah sikap tu neh... jngn smpai kita ni asyik judge others, tup2 belakang kita, semua org pun sedang buat benda yg sama kat kita.... kalau judge benda betul x pe, takut2 tersalah judge~~~ kita sibuk2 benci n x suka org lain, tup2 realitinya, sorang pun x de yg suka kita~~~

                                                                           hamek ko~~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...